Sastav na temu Stara porodicna kuca

Po zelji Milice napisali smo sastav Stara porodična kuća. Danas radimo punom parom i svi sastavi će biti u najkraćem roku.

Stara porodicna kuca

Uvijek razmišljam kada idem kod bake zašto su sve stare kuće negde u brdu visoko. Rijetko čija stara porodična kuća se nalazi u gradu.

Do stare kuće u kojoj su odrasli moj otac, stričevi i tetka se ide uz mali vijugavi put tek nedavno asfaltiran. Tek kad se dođe pred kuću zapitate se kako je u nju stala šestočlana porodica. Ona je jednospratnica sa fasadom davno uradjenom, zidovi su popucali kao i dlanovi moja bake. Ali miris u i oko kuće budi najdivnije emocije u meni. Miris pokošene trave pored kuće, a u kući uvijek je miris pite koja se uvijek peče i čeka spremno svakog gosta. Stari smederevac uporno odoljeva vremenu i zagrijava kuću koja je sama od sebe ispunjena toplinom koju baka uvijek širi kada joj dođemo u goste. Kuća ima veliku dnevnu sobu i dvije male spavaće sobu. Kazu kad su bili mali jedna soba je bila za muskadiju, a jedna za zenskadiju. Svugdje po staroj porodičnoj kući uspomene na neka druga vremena, crno bijele slike, stara djedova lovačka puška, stolica za ljuljanje od pruća, pegla na žeru.. Na pragu kuće pozdravljam se s bakom. Stara baka jedva suzu zadrzava.

Kako čovjek stari sve više uvidja ono nematerijalno, daje mu značaj. Vila u centru grada ne vrijedi kao bakina stara kuća ako u njoj nema topline.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *