Sastav Bakina kuća

Sastav na temu opis eksterijera tj. Bakina kuća

Kao iz nekih starih bajki na samom vrhu brdu stoji bakina kuća. Napusprot glamuroznim dvorcima iz bajki koji su dohvaćali oblake bakina i dedina kuča je bila stara jednospratnica.

Dolazak do kuće je takav da se obiđe skoro cijelo bakino imanje. Prodje se ispod mostića i dalje se nastavi uzanim putem pored sa jedne strane malog potočića a sa druge strane velikom njivom. Put se penje u  brdo pored sume i završava ispred bakine kuće. Kućno dvorište je ograđeno drvenom ogradom koju je izjeo zub vremena. U kućnom dvorištu je mala dvorišna kuća u kojoj se uvijek nešta kuva ili prži i kojoj je to i prvobitna namjena. Kuća u kojoj su moja majka i moje tetke i ujak odrasli je tik uz malu dvorišnu kuću. Do ulaza vode dvije stepenice, a na samom ulazu su teska i debela stara drvena vrate i jedino sta odskače od starine je novo moderno zvono koje sigurno nekada tu nije stajalu. Pored samog ulaza u kuću je prozorsko okno na koje je moj pokojni deda često stavljao tranzistor dok je radio u dvoristu. Fasada je sada žuta, ali je kuća u svome vijeku postojanja imala više boja nego duga.

Kuća je sada oronula i stara, njen eksterijer koji je nekada bio dika i ponos sada je samo nekadasnja sjena. Ali kao i kod ljudi za nekoga je mozda bitniji eksterijer, ali za mene je mnogo bitniji enterijer i ona toplina koju sam ja uvijek osjećao kada sam boravio u bakinoj kući-

14 thoughts on “Sastav Bakina kuća

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *